pondělí 7. května 2007

Gimli


Jméno: Gimli
Další jména: Přítel elfů
Rasa: trpaslík
Datum narození: 2879 Třetího věku
Datum úmrtí: neznámé
Původ: Durinův lid
Otec: Glóin
Matka: neznámá
Zbraň: válečná sekera, vrhací sekera


Jedním z Gimliho vzdálených předků je Durin Nesmrtelný, otec lidu, a právě k tomuto rodu Gimli patří. Jeho otcem byl Glóin, který doprovázel Bilba na jeho výpravě k Osamělé hoře. A právě se svým otcem se účastnil Elrondovy rady, kam přijeli, aby předali zprávy ze svého domova. Gimli se jako zástupce trpaslíků přidal na této radě ke Společenstvu.
Nejprve měl neustálé spory s Legolasem, elfem, hned ze dvou důvodů. Tím prvním je, že se elfové s trpaslíky všeobecně rádi nemají. A tím druhým byl ten, že otec Legolase, Thranduil, uvěznil Gimliho otce Glóina společně s dalšími trpaslíky. Postupně se ale spřátelili a vycházeli spolu tak, jako by byli přáteli odjakživa.
Při neúspěšném přechodu přes Caradhras navrhnul Gimli, aby zvolili jinou cestu, skrz trpasličí doly Morie, kde vládl jeho příbuzný Balin. Nakonec se tak rozhodli a do Morie vstoupili. Hned ale spatřili, že něco není v pořádku, když Společenstvo uvidělo jen mrtvoly trpaslíků, zabitých skřety. Jenomže po boji s Krakenem byl východ ven zavalen a Společenstvo muselo Morií projít. Při cestě nalezli i Balinův hrob a bylo jasné, že celou Morii okupují skřeti. Právě se skřety a jeskynním obrem se Společenstvo utkalo. Sice tuto malou bitvu vyhrálo, ale vzápětí se mělo utkat s něčím strašlivějším. Jak je uvedeno v knize, "trpaslíci dolovali příliš hluboko a příliš chamtivě, až v hlubokých dolech probudili balroga, Morgothova služebníka z Prvních věku."
Poté musel Gimli spolu s ostatními ze Společenstva do Lothlórienu, lesa obydleného elfy, kteří však nejsou k trpaslíkům přátelští. Elfové, jež je nalezli, mu chtěli jako jedinému ze společenstva zavázat oči, což málem vedlo k hádce, kterou zachránil Aragorn, když řekl, že jestli má mít zavázané oči Gimli, budou je mít zavázané všichni.

Gilmiho smýšlení o elfech dramaticky stouplo při setkání s Galadriel, vládkyní lesa. Její krása, laskavost a pochopení ho fascinovalo natolik, že na konci pobytu, kdy každý mohl požádat o nějaký dar, chtěl skromně jen jeden z Galadrieliných stříbrozlatých vlasů. Nakonec mu darovala tři. Tyto vlasy nechal po skončení výpravy zasadit do křišťálu a choval je navždy jako svůj největší poklad. Gimliho lásku ke Galadriel můžeme také vidět při setkání s Éomérem, který se o ní špatně zmínil, protože o Lothlórienu dosud slyšel jen špatné a lživé pověsti. Gimli se ihned ohradil hrubými slovy, situace musela být opět zachráněna Aragornem.
Po opuštění Lothlórienu a bitvy u Amon Henu se společně s Aragornem a Legolasem vydal po stopách skurutů, kteří zajali Smíška s Pipinem.
V dalším pokračování jejich putování prokázal svoji odvahu v bitvě o Hlásku, kde soutěžil s Legolasem o to, kdo zabije víc skřetů (Gimli zvítězil se 42, Legolas měl 41), což dokazuje jejich přátelské pouto. Po bitvě byl nadšen krásou třpytivých jeskyní v Helmově žlebu a přemluvil Legolase, aby slíbil, že po válce se sem vrátí (Gimli mu na oplátku slíbil, že s ním půjde do Fangornu, a obě tyto místa pak skutečně navštívili). Jejich přátelství bylo tak velké, že dokonce jezdili na jednom koni.

Dále se Gimli samozřejmě účastnil i bitvy na Pelennorských polích a u Čené brány, kde zachránil jednoho z hobitů.
Po válce odvedl velkou část Durinova lidu do jeskyní v Helmově žlebu, kde založil novou trpasličí říši a stal se prvním pánem Třpytivých jeskyní. Trpaslíci pod jeho vedením pak opravovali škody způsobené během Války o Prsten, hlavně znovu postavili bránu Minas Tirith z mithrilu a oceli.
Gimlimu bylo 139 let, když Společenstvo prstenu vyrazilo z Roklinky (byl o 52 let starší než Aragorn). Datum jeho smrti není známo, ale v Červené knize je napsáno, že když Aragorn roku 120 Čtvrtého věku zemřel, plavil se s Legolasem do Valinoru (na zvláštní povolení, které bylo uděleno na žádost Galadriel) a byl tak prvním trpaslíkem, jež byl v Zemích neumírajících. Od té doby o něm nikdo ve Středozemi neslyšel.

Žádné komentáře: