čtvrtek 8. března 2007

Zlí tvorové Středozemě-7.část

(pokračování předchozího článku)

Mohyloví duchové
Na východ od Brandyvínské řeky za Starým hvozdem stály Mohylové vrchy, což bylo nejstarší lidské pohřebiště ve Středozemi. Nebyly tam ani stromy ani voda, jen tráva obrůstala oblé kopce korunované monolity a velkými kruhy vybělených kamenů. Byly to pohřební mohyly z Prvního věku zbudované pro lidské krále. Mnoho věků byly Mohylové vrchy posvátné a ctěné, až se z černokněžného království Angmaru rozlétlo po Středozemi mnoho strašných a trýzněných duchů, kteří se zoufale chtěli skrýt před hladovým slunečním světlem. Démoni, jejichž těla byla zničena, hledají jiná těla, v nichž by se mohli usídlit jejich zlí duchové. Tak se z Mohylových vrchů stalo strašidelné a obávané místo. Z démonů se stali mohyloví duchové, Nemrtví, kteří oživovali kosti a drahokamy posázená brnění dávných lidských králů, kteří tento kraj obývali v Prvním slunečním věku.
Mohyloví duchové vládli temnotou, jež pronikala do očí, srdce i mysli a lámala vůli. Měnili podoby a mohli přecházet z jedné do druhé a nabýt vzhledu čehokoli živého. Na neopatrné pocestné přicházel mohylový duch nejčastěji v podobě temného přízraku se svítícíma studenýma očima. Hlas měl zároveň hrozný a hypnotický, jeho kostlivá ruka studila jako led a svírala jako železná past. Pod zakletím Nemrtvého ztrácela oběť vůli. Tímto způsobem zavlékal mohylový duch živé do hrobek na kopcích. Když ukládal oběť na kamenný oltář a poutal ji zlatými řetězi, ozýval se v mohyle ponurý sbor trýzněných duší. Duch oběť zahalil sinavým plátnem a drahými šperky dávno zemřelých a pak ji usmrtil obětním mečem.
Ve tmě to byli mocní duchové; chránilo před nimi jen silné zaklínadlo. Zničeni mohli být jen světlem a světla se báli a nenáviděli je ze všeho nejvíce. Mohyloví duchové byly ztracené a zmučené přízraky a jejich poslední možnost zůstat na zemi závisela na bezpečí temné hrobky. Jakmile byla kamenná komora prolomena a proniklo do ní světlo, mohyloví duchové se na slunci rozplynuli jako mlha a navždy zanikli.


(zítra se dočkáte posledního pokračování série o zlých tvorech Středozemě)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ahoj .. jen mě zaujalo že je nás víc co máme rádi fantasy atd... tak pls mužeš mi pomoc ?? potřebovala bych obrázky BALROGA .. pls nevíš kde bych je sehnala ???