středa 7. března 2007

Zlí tvorové Středozemě-6.část

(pokračování předchozího článku)

Vlkodlaci
V Prvním věku se v Beleriandu objevilo nové plemeno zmučených duchů, kteří byli otroky Morgotha. Je možné, že to byli Maiar, sloužící Morgothovi v Utumnu a Valar je tak proměnili ve stvůry. Nebo je také možné, že původ těchto bytostí byl jiný. Jedno je však jisté, tito zlí duchové vstoupili do podoby vlka kouzly. Tito tvorové měli v očích strašnou zlobu, mluvili jak Černou řečí, tak i jazykem elfů.
V Beleriandských válkách bojovalo nejvíce vlkodlaků po boku Saurona, když útočil na věž Noldor. Ta věž se po dobytí nazývala jako Tol-in-Gaurhoth (Ostrov vlkodlaků) a v této věži se usadil Sauron. Pod věží byly hluboké kobky a celou věž střežili vlkodlaci.
Pří pátrání po silmarilech přišel k temné věži Huan, Valarský vlkodav a mnoho vlkodlaků pobil. Nakonec s ním bojoval praotec a pán vlkodlaků-Draugluin. Ten nakonec musel z boje utéct a skrýt se ve věži. Doběhl k Sauronovi a řekl mu o Huanovi, sám však pošel. Sauron se proměnil ve vlkodlaka ještě většího než Draugluin a postavil se Huanovi.
Huan však uchopil Saurona za hrdlo a ten se nemohl vyprostit kouzly ani silou. Sauron byl tak nucen přenechat věž Berenovi a Lúthien, které Huan doprovázel.
Z ostrova spadlo zlé kouzlo a tím také z vlkodlaků jejich podoba. Sauron utekl v podobě netopýra a jeho moc v Beleriandu byla zlomena.



Krebainy z Vrchoviny
Tito tvorové byli podobní velkým černým vranám a žili ve Třetím věku ve Vrchovině a ve Fangornu. V šedé elfštině se tito ptáci nazývali krebainy a byli to zvědové a služebníci zlých mocností. Při Válce o Prsten sloužili Sarumanovi a hledali Toho, který nesl Prsten.

Mordorské mouchy
Podle vyprávění a příběhů žili v Mordoru jen skřeti, zlobři a lidé, sloužící Sauronovi. Ale přece jen se tu vyskytoval i jiný živočišný druh. A tím byly zlé roje krvežíznivých much. Byly černé, hnědé, šedé a vydávali hluk, byli ohavné a měly neustále hlad. Na hřbetě měly znak rudého oka, jako symbol Saurona jako příklad, že Sauron ovládá všechno, i malé tvory jako jsou mouchy.

(pokračování příště)

Žádné komentáře: