úterý 6. března 2007

Zlí tvorové Středozemě-5.část

(pokračování předchozího článku)
Upíři
Ani ve starých příbězích z dávných dob se nevypráví, z čeho vypěstoval Temný pán Melkor krvežíznivé netopýry. V některých příbězích se však píše, že v Prvním věku přišli upíří duchové v této okřídlené podobě s ocelovými drápy, do Melkorových služeb.
V dobách moci silmarilů žila asi nejznámější a nejmocnější upírka-Thuringwethil ("Žena tajného stínu"). Ta prý sloužila jako hlavní posel mezi Angbandem a Sauronovým Tol-in-Gaurhothem, kde Sauron ovládal legie vlkodlaků. Po pádu Tol-in-Gaurhothu na sebe sám Sauron vzal upíří podobu a uprchnul. Když byla zlomena černokněžná moc Saurona, mnohá kouzla byla zlomena. Thuringwethilin plášť, díky němuž na sebe mohla brá podobu upíra z ní spadl a staršlivý duch upíra uprchnul.
Vlci
Vlci přišli do Středozemě už za hvězdných věku a nejvíce se družili se skřety. Někteří dokonce sloužili Melkorovým stvůrám místo koní a vzbuzovali hrůzu.
I když byli ve Třetím věku vlci menší než kdysi, stále byli obávanými stvůrami.
Kronika západních zemí vypráví, že roku 2911 Třetího věku přišli vlci za Kruté zimy a prolili sníh v Eriadoru lidskou krví.
Jako nesjtrašnější vlk je udáván Carcharoth, neboli Rudá tlama, kterého stvořil a vychoval Morgoth v Prvním věku. Dal mu také obrovskou moc. Carcharoth vyrsotl v obra a měl neuvěřitelnou sílu.Měl červené oči a zuby jako otrávená kopí skřetů. Stal se strážcem brány do Angbandu a nikdo kolem něj neprošel.
Když se Beren vydal ukrást Melkorovi silmaril, uhryzl Carcharoth Beremovi ruku i se silmarilem, který ho popálil prudkým ohněm. Ve svých mukách zbil Carcharoth mnoho elfů i lidí, zatímco byl spalován zenitř ohněm. Jeho síla se však stále zvětšovala, jeho zloba byla strašná.
Nakonec se Carcharothovi postavil Huan, vlkodav Valar. Carcharoth ho pohryzal otrávenými zuby a pojistil tak jeho smrt, sám však byl Huanem zabit blízko sladkých vod Esgalduiny.

Vrrci
Ve Třetím věku se objevila v Rhovanionu zlá vlčí odrůda, spřátelená se skřety z hor. Této odrůdě se říkalo vrrci a v boji na nich většinou jezdili skřeti-Jezdci na vrrcích. Ve Válce o Prsten byla většina vrrků pobita a od té doby se o vrrcích nevypráví.

(pokračování příště)

Žádné komentáře: