pondělí 5. března 2007

Zlí tvorové Středozemě-4.část

(pokračování předchozího článku)

Okřídlené stvůry
V době Války o Prsten létali nazgulové na podivných tvorech, pro které ani elfové neměli jména. Tyto bytosti měli ptačí zobák, pařáty, netopýří křídla a hadí krk. Létali rychleji než vítr. Nejspíše se živili skřetím masem a byli to největší letecké stvůry ve Třetím věku. Okřídlené stvůry byly černé a zlé, ne však nesmrtelné, byli to živí tvorové stejně jako třeba draci, jemonže starobylejší.
Tyto netvory vypěstoval Temný pán Malkor ve svých jamách Utumna ve Věku Lamp.

Tito tvorové byli stvořeni ve stejné době jako Kraken a Had.
Okřídlené stvůry přežily až do Třetího věku a sloužili Sauronovi, avšak Třetí věk byl jejich posledním. Jednu stvůru zabila Éowyn Rohanská v bitvě na Pelennorských polích, ostatní padly společně s nazguly při zničení Prstenu.

Kraken
Dle starých pověstí Temný pán Melkor vypěstoval v jamách Utumnu mnoho strašných stvůr, která nedostala jména. Tito tvorové měli ovládat vzduch (okřídlené stvůry), zemi (balrogové) i vodu (krakeni).
Někteří netvorové přežili několik věků ve spánku, až do Třetího věku. V Červené knize Západní marky se vypraví, že když trpaslíci probudili balroga, z temných vod hluboko pod horami vyšla i jiná nestvůra. Měla mnoho chapadel, obalené slizem a nazývala se kraken. Z krakenova obrovského těla se linul nazalenalý, inkoustový puch. Tato stvůra ležela hluboko pod horami, ale pozěji pronikl do čistých vod říčky Sirannon, vytékající ze Západní brány Morie. Tady si kraken vybudoval velikou hráz a vytvořil ohavnou, stojatou, černou tůň. Kraken tak strážil Západní bránu Morie a neprošel kolem něj nikdo, kdo by nebyl napaden. I proto byl v Knize Mazarbul kraken nazván "Pozorovtel ve vodě"

Netopýři
Dalšími tvory, které vypěstoval Temný pán Melkor v jamách Utumna byli netopýři, sající krev. Neví se, jestli byli vytovřeni z ptáka, či něčeho jiného, každopádně to byli služebníci zla.
Zvyky a chutě netopýrů se pro špatné a zlé záměry velice dobře hodily a některé staré příběhy vypráví, že když mocní služebníci Melkora byli v nouzi, brali na sebe podobu netopýra. Jako příklad bych mohl uvést upírku Thuringhwetil (nazývána jako "žena tajemného stínu"), či samotného Saurona, který když prchal z Tol-in-Gaurhothu, na sebe vzal netopýří podobu.
V Červené knize západní marky také vypráví, jak při Bitvě Pěti armád ve Třetím věku, se na obloze objevily černé bouřkové mraky společně s netopýri, společně s pozemními jednotkami skřetů a vlků, bojujících proti elfům, lidem a trpaslíkům.

(pokračování příště)

Žádné komentáře: