středa 21. února 2007

Elfové


Elfové jsou v žánru fantasy asi nejčastěji vyskytovanou rasou. Velký vliv na zrození elfů měl J.R.R.Tolkien.
Podle Tolkiena byli elfové první bytosti, které uměli mluvit, zpívat atd., prostě první inteligentní tvorové. Jsou popisováni jako krásní a moudří a jsou také nesmrtelní (zabiti být můžou, neumřou však přirozenou smrtí). Nejvíce se podobají lidem.
Elfové jsou rozděleni na několik větví (odrůd). Existují temní elfové, vznešení elfové, lesní elfové a další.
Dovednosti a vlastnosti
Elfové mají velmi dobrý zrak, dohlédnou dále než člověk. Jsou mírumilovnou rasou (snad jen kromě temných elfů) a do válek se neradi zapojují. Když však opravdu bojovat musí, umí se velmi dobře bránit.
Jejich typickou zbraní je dlouhý luk, v jehož dovednosti opravdu vynikají. Kovají ale i meče a zbroje a vyrovnat v této dovednosti se jim můžou jedině trpaslíci. Elfové také objevili pevný a odolná kov-methril, který od nich převzali trpaslíci.
Elfové žijí v harmonii s přírodou a milují vše co rostě. Nekácí zbytečně stromy jako lidé a všeobecně přírodě velice rozumí.
Tyto vlastnosti většinou mají elfové téměř všech autorů, v jedné věci se ale mnohdy liší. Podle Tolkienových knih, elfové neumí používat magii, někteří jiní autoři naopak píší, že elfové magii objevili jako první a používat ji umějí.
Historie elfů podle Warcraftu
Samotářští Temní Elfové byli první rasou, která ve světě Warcraftu vznikla. Tyto stinné, nesmrtelné bytosti byli první, kdo se učil magii a vypustili ji do světa téměř deset tisíc let před Warcraftem I. Lehkomyslným používáním magie přivedli elfové do světa Plamennou legii, což vedlo ke katastrofické válce mezi dvěmi titánskými rasami.
Temným Elfům se stěží podařilo zprovodit Legii ze světa, ale jejich úžasná domovina byla zničena a utopena mořem. Jako rasa jsou Temní Elfové typicky čestní a spravedliví, ale jsou velice nedůvěřiví k „nižším rasám“ světa. Od přírody jsou nočními tvory a jejich temné síly získávají stejnou nedůvěru, kterou chovají k jejich smrtelným sousedům.
Historie elfů podle Tolkiena
V Tolkienově Středozemi jsou elfové (Quendi) ušlechtilé dlouhověké bytosti, které do určité míry vládnou magií a byli první, kteří osídlili svět. Tolkien je rozděluje na Vznešené (Calaquendi, dále se dělí na Vanyar, Noldor a část Teleri), šedé (Sindar), zelené (Laiquendi) a temné (Moriquendi). Paralelně Eldar označuje Vanyar, Noldor a všechny Teleri a Avari ostatní (podmnožinu Moriquendi). Toto rozdělení nemá nic společného se základním dělením mytologických elfů, všichni Tolkienovi elfové jsou stejný druh bytostí.
Tolkienovo rozdělení elfů je dáno zejména tím, jak se zachovali k nabídce odchodu do Valinoru - Vanyar do Valinoru přišli a zůstali v něm, Noldor do něj přišli, ale později se vrátili a přinesli do Středozemě moudrost a magii Valinoru, Teleri zčásti došli, zčásti - Sindar a Laiquendi - se vydali na cestu, ale nepřekročili moře. Sindar zůstali v Beleriandu, Laiquendi zůstali východně od Mlžných hor. Avari pozvání odmítli.
Za temné elfy ve smyslu mytologického dělení by mohli být považováni skřeti, protože Melkor, temný pán, podle jedné teorie elfy týral až se změnili do skřetí podoby. Mají také podobný vzhled jako mytologičtí temní elfové.
Elfové podle Sapkowského
V díle Sapkowského jsou elfové mizejícím zahořklým druhem, který má k lidem spíše konfliktní vztah. Sapkowkovského elfové jsou příbuzní s dryádami, v mytologickém dělení se řadí ke světlým elfům. Mezi trpaslíky a elfy nepanuje taková nenávist jako u jiných autorů, což je způsobeno tím, že obě rasy, byť nepříbuzné, se počítají k tzv. starší krvi a pomalu podléhají nezadržitelné záplavě lidí - staré spory, na které se několikrát otevřeně naráží, jsou tudíž zatlačeny do pozadí aktuálním společným nepřítelem.
Elfové ostatních autorů
Dokonalým příkladem zlých elfů jsou elfové z Pratchettovy Zeměplochy. Jsou vznešení a krásní, čtou myšlenky a baví je jen tak mučit nižší formy života, tj. všechny ostatní. Vzhledově se jedná o světlé elfy, nicméně jejich vládkyně je královna víl a jediné čeho se obávají je železo, přesněji feromagnetické materiály - a trochu také „železa v hlavách“, tj. logického myšlení.
Elfové se nachází i ve hrách na hrdiny. V anglickém Dungeons & Dragons nebo českém Dračím doupěti se jedná o elfy podobné Tolkienovým nebo Feistovým. Z Dungeons & Dragons se dostali do řady knih touto hrou inspirovaných. Např. Temní elfové neboli Drovové (anglicky: Drow) se objevují v jednom ze světů Dungeons & Dragons Forgotten Realms.
Je samozřejmě mnoho dalších autorů, v jejichž knihách jsou elfové, ty však už zde uvádět nebudu.

1 komentář:

Pepek Namořník řekl(a)...

Stahnuto z Wikipedie