čtvrtek 25. ledna 2007

Orci-Strážci blesku


Rozhodl jsem se hodit sem recenzi na knihu Orci-Strážci blesku. Sice jsem ji četl před delší dobou, ale až nyní čtu druhý díl. Tak tady je recenze dílu prvního:

Orci. Všemi nenávidění a zavrženíhodní. Zrozeni pro věčný boj a krvavé válčení. Kdo by kdy řekl, že i oni mají své hrdiny. Že mají své cíle, emoce a sny o svobodě... Třicetičlenná jednotka Orků, zvaná Rosomáci, dostala za úkol přinést tyranské královně Jennestě magický artefakt. Vše šlo hladce - koho měli zabít, zabili, co měli nalézt, nalezli. Jenže pak se věci nečekaně zkomplikovaly. Orci zjistili, k čemu že artefakt je, což rozhodně neměli. Teda alespoň podle Jennesty. Pro jednotku Rosomáků tak začíná pouť, při které se musí brodit krví a střevy nepřátel a na jejímž konci by teoreticky mohla být svoboda pro všechny členy jejich prokletého národa... Nenáročný akční fantasy román, který svou atmosférou připomíná série WarCraft či Černou legii, využívá především nekonvenčního pojetí hlavních postav - orků. Tvorové, které nám tradiční fantasy nechtěně zafixovala jako záporné nestvůry, tu hrají kladnou roli. Autor sice nenapsal nijak hlubokomyslný příběh, je tu však vše, co má správná řežba mít - rozporuplné hrdiny, kvanta krve, maximum dialogů a minimum popisů. Špatná (či dobrá?) zpráva je, že jde o první knihu z trilogie nazvané Orci - První krev. Vše tedy končí uprostřed věty a samozřejmě v tom nejnapínavějším. Takže na dokončení konfliktu (další dva svazky Legie hromu a Válečníci bouře připravuje též Fantom Print) si budeme muset počkat v dalšcíh knihách.
Převzato z: www.daemon.cz
Mé hodnocení knihy: Myslím si, že tato kniha je velmi dobrá, protože jen málo pasáží je tam nudných a v podstatě se pořád něco děje. Rozhodně stojí za přečtení víc, než nějaký sračky, co zadávají za povinnou četbu (např.Petr a Lucie). Dávám knize 90 %.

Žádné komentáře: