úterý 13. března 2007

Nemrtví

Nemrtvý je společné jméno pro všechny typy nadpřirozených bytostí, které zemřely, ale chovají se jako by žily. Nemrtví mohou být nehmotní jako jsou duchové nebo tělesní jako oživlé mrtvoly. Nemrtví jsou popisováni v legendách většiny kultur a vyskytují se v románech, zvláště v literatuře fantasy a v hororech.
Nejtypičtější oživlá mrtvola a nejznámější nemrtvý je zombie (i když podle některých zdrojů je zombie ve voodoo ve skutečnosti živý člověk). V jejím případě dochází k rozkladu jako u obyčejného mrtvého těla. Často jsou mezi nemrtvé řazeni i upíři a (oživlé) mumie - tito nemrtví mohou žít věčně. Méně často ghůlové. Zřídka se vyskytují fexti a strygy. Nehmotní nemrtví se někdy dělí na duchy, přízraky, fantomy a další.
Upíři se považují za úplně jinou nebo lidem nadřazenou rasu, jakoby vyšší stupeň lidského vývoje. Většinou se však tato krev sající monstra řadí k ostatním nemrtvým.
Lichové jsou potom čarodějové, kteří se sami úmyslně zakleli do podoby nemrtvého za účelem prodloužení života (nejlépe na nekonečno).
Magický obor zabývající se vytvářením nemrtvých se nazývá nekromancie a bývá řazen do temné magie.
Nemrtví v knihách
1) Zeměplocha: V rámci Zeměplochy jsou za nemrtvé označovány ty bytosti, které po své smrti nezemřou, ale dál se chovají jako živí. Na Zeměploše se vyskytují zombie (především kniha Sekáč), upíři (Carpe Jugulum, Pravda) a mumie (Pyramidy).
2) Středozemě: Prstenové přízraky - nazgúly - můžeme řadit mezi nemrtvé oživené mocí prstenů. Typičtějšími nemrtvými jsou přízraky ze Stezky Mrtvých. Ve Středozemi se vyskytuje i upírka - Thuringwethil, ale nejedná se o nemrtvého ale o Maiu (démona).
3) Warcraft: Ve světě Warcraft je rasa nemrtvých součástí orcské hordy a za třetí války se osamostatní na vlastní národ jménem Pohroma, od kterého se ještě později oddělí skupina nemrtvých, kteří si říkaji Zapomenutí (v originále Forsaken), kteří uvolí k tomu, že se přidají k hordě. Zapomenutí chtějí kompletně vymítit Pohromu kvůli dávné pomstě. Ve Warcraftech jsou nemrtví dělěni na ghůly, Pekelné ďábly, Nekromancery, jakési duchy, mrazivé Wyrmy a podobně.

Žádné komentáře: