pátek 16. března 2007

Aragorn


Jméno: Aragorn
Další jména: Chodec, Elessar, Dúnadánec, Estel, Thorongil...
Rasa: Člověk
Datum narození: 2931 Třetího věku
Datum úmrtí: 120 Čtvetého věku
Zbraň: meč Andúril, dýka, luk
Matka: Gilraen
Otec: Arathorn II.
Sourozenci: 0
Děti: Eldarion a několik dcer
Aragorn se narodil 1.3.2931 Třetího věku. Jeho otcem byl Arathorn II. a jeho matkou byla Gilraen. Po obou rodičích byl potomek králů Elendila a Isildura, přes ně Elrose Tar-Minyatura dále přes potmky Elwëho, Maiy Melian a náčelníků Prvního a Třetího domu Edain.
Aragornův otec Arathorn zemřel, když byly chlapci pouhé 2 roky. Se svojí matkou se uchýlili do Roklinky. Tady ho pojmenovali jako Estel (Naděje) a vyrůstal tam až do roku 2951 Třetího věku. Aragorn však nevěděl, jaký je jeho původ až do chvíle, kdy mu to řekl Elrond a daroval mu Barahirův prsten a úlomky Narsilu (to však jen dle knižní podoby, ve filmu dostane Aragorn Narsil až mnohem později). Aragorn poté odmítl Žezlo Anúminasu, dokud nedospěje k právu ho držet. V této době se také Aragorn zamiloval do Arwen, dcery pána Elronda.
Od této doby se Aragorn stal Hraničářem a žil v divočině, kde střežil hranice kraje a mír v Eriadoru. V roce 2956 Třetího věku se seznámil s Gandalfem a spřátelil se s ním. Začal si též říkat Chodec.
V letech 2957-2980 Třetího věku se Aragorn účastnil výprav za dobrodružstvími a sloužil pod praporem Thengela Rohanského a Ectheliona II., správce Gondoru. Tehdy si Aragorn říkal Thorongil (Orel hvězdy). V roce 2980 Třetího věku dobyl společně s gondorským loďstvem Umbar, potom však k lítosti lidu (i když ne Denethora II.) odešel na východ. Tam se znovu setkal s Arwen a daroval jí dědictví svého rodu, Barahirův prsten. Poté šel Aragorn požádat Elronda o Arweninu ruku, ten však odmítl se slovy, že se Aragorn nejdříve musí stát králem Gondoru a Arnoru.
Roku 3009 Třetího věku se Aragorn vydal s Gandalfem hledat Gluma. Prošli přes Rhovanion, ale Gluma našli až v Mrtvých močálech. Zajali ho a dali ho jako vězně elfskému králi Thranduilovi v Temném hvozdě. Potom Aragorn zase jen obcházel jako Hraničář. 30.9.3018 Třetího věku se setkal v Hůrce se čtyřmi hobity, kteří měli čekat na Gandalfa v hostinci u Skákavého poníka. Gandalf však nedorazil a hobitů se ujal Aragorn, který je vedl do Roklinky. Zachránil hobity před nazghuly u Větrova a poté dorazili do Roklinky. Zde se Aragorn připojil ke Společenstvu a když Gandalf padl v Morii, stal se vůdcem. Provedl Společenstvo přes Lórien a poté se plavili po řece Anduině. Nedaleko Raurorských vodopádů byli přepadeni skuruty a ti unesli Smíška a Pipina. Aragorn se rozhodl, že nebude následovat Froda se Samem a společně s Legolasem a Gimlim se vydal po stopách skurutů.
Hobiti byli zachráněni, avšak Rohanu hrozila válka. Aragorn se zapojil do Bitvy o Helmův žleb a pomohl tak Rohirům porazit vojsko, vedené Sarumanem. Nakonec nalezli Sarumanův palantír a Aragorn se Sauronovi ukázal jako Isildurův dědic.
Nepřítel však nezahálel a Aragorn musel povolat armádu mrtvých, aby bránili Minas Tirith. S pomocí mrtvých porazili Umbarské korzáry u Pelargiru a zvítězili v bitvě na Pelennorských polích. Poté se Aragorn zapojil do bitvy u Černé brány.
Po celé Válce o Prsten byl roku 3019 Třetího věku korunován jako král Elessar Telcontar. Stal se tak 26. králem Arnoru a 35. králem Gondoru. Poté se oženil se svou milovanou Arwen, se kterou měl nástupce trůnu Eldariona a několik dcer. Před svou smrtí se ještě naposledy viděl se Smíškem a Pipinem a nakonec Aragorn zemřel roku 120 Čvrtého věku. Jeho tělo leželo mezi jeho přátely z Kraje, Smělmírem Brandorádem a Peregrinem Bralem.

Žádné komentáře: