pátek 16. února 2007

Samvěd Křepelka


Jméno: Samvěd Křepelka
Další jména: Sam, Samvěd Zahradník
Rasa: Hobit
Původ: Hobitín, Kraj
Datum narození: 6.4.2980 Třetího věku
Datum úmrtí: Čtvrtý věk, Valinor
Zbraň: meč
Matka: Bella Dobříšková
Otec: Peckoslav "Kmotr" Křepelka
Sourozenci: 5
Děti: 13
Samvěd Keřepelka se narodil 6. dubna 2980 Třetího věku svým rodičům Peckoslavovi "Kmotrovi" Křepelkovi Belle Dobříškové. Sam měl také pět sourozenců: starší Pecků, Halfera, Sedmikrásu a Máju a mladší Mochničku.
Sam žil od narození v Kraji a dělal zahradníka Bilbovi Pytlíkovi. Byl také zamilován do půvabné hospodské Růži Chaloupkové, se kterou se později oženil.
Jednoho večera Sam pod oknem Dna Pytle "stříhal trávu" a uslyšel Gandalfa, jak vypráví Frodovi příběh o Prstenu Moci. Gandalf ale cosi zaslechl pod oknem a objevil Sama. Jako trest za poslouchání cizího rozhovoru Gandalf poslal Sama s Frodem na výpravu s Prstenem.
V Roklince se ale prohřešku poslouchání cizího hovoru dopustil znovu a když slyšel, že Frodo se vypraví do Mordoru, aby zničil Prsten, ihned se přidal k družině.
Sam se prokázal jako dobrý společník, ochránce, ale hlavně jako dobrý a věrný přítel. Nesl většinu nákladu, který Frodo se Samem měli. Vařil a v noci držel stráž. Když potkali Gluma, Sam narozdíl od Froda tvora prohlédl a věděl, že má nekalé úmysly. To se potvrdilo v průsmyku Ciroth Ungol, kde Glum Froda v podstatě přinutil, aby poslal Sama domů. Sam se však nevzdal a nezanevřel na Froda. Vydal se za nimi a zahnal neohroženě velkou pavoučici Odulu. Poté vysvobodil Froda ze zajetí skřetů, na malou chvíli dokonce nesl Prsten. Ve věži ho však Frodovi vrátil. Poté společně putovali přes pustou pláň Gorgoroth a Sam Froda neustále podporoval. Frodo už téměř umíral únavou a žízní, Sam na tom nebyl o moc lépe. Přesto Sam Froda vzal na záda a nesl ho ke vchodu do Hory Osudu. Zde se znovu objevil Glum a zapásil s Frodem o Prsten. Vypadalo to, že oba spadli do nitra hory, Frodo se však zachytil skály a Sam ho zachránil vytáhnutím nahoru. Poté byli odneseni orly do Roklinky.
Když se vrátili do Kraje, viděli, co se s ním stalo (v knize, ve filmu byla tato část vynechána). Stromy zničené a pokácené. Sam tak využil svůj dar od Galadriel a vysázel stromy nové.
Po Válce o Prsten se Sam oženil s Růžou Chaloupkovou, se kterou se přestěhoval do Dna Pytle. Spolu měli 13 dětí: Elanor Sličnou, Froda Zahradníčka, Růžu, Smíška, Pipina, Zlatovlásku, Peckoslava, Sedmikrásu, Prvosenku, Bilba, Rubínu, Robina a Tolmana.
Po narození jejich prvního dítěte, byl Sam doprovodit Froda a Bilba do Šedých přístavů, kde odplouvali lodí do Valinoru. Frodo Samovi odkázal celé Dno Pytle a Červenou knihu Západní marky (příběhy Bilba a Froda), aby ji dokončil.
Roku 7 Čtvrtého věku byl Sam zvolen starostou Kraje a je zvolen hned několikrát.
Roku 62 Čtvrtého věku umírá Růža Chaloupková a Sam se rozhodne odejít. Předá Červenou knihu své dceři Elanor a opustí Kraj, ve Středozemi ho už nikdo nikdy neviděl. Elanor tvrdí, že odešel do Šedých přístavů a odplul za Frodem do Zemí Neumírajících-Valinoru.
Herec: Sean Astin

Žádné komentáře: