pátek 16. února 2007

Frodo Pytlík


Jméno: Frodo Pytlík
Jiná jména: Ten, který nese Prsten, Devítiprstý
Rasa: Hobit
Původ: Hobitín, Dno Pytle
Datum narození: 22.8.2968 Třetího věku
Datum úmrtí: Čtvrtý věk
Zbraň: meč Žihadlo
Matka: Primule Brandorádová
Otec: Drogo Pytlík
Sourozenci, Děti: žádné
Frodo Pytlík se narodil svým rodičům Drogu Pytlíkovi a Primule Brandorádové 22. srpna 2968 Třetího Věku. V roce 2980 Třetího věku Frodo o oba rodiče přišel, utopili se na řece Brandyvíně. Na starost si ho vzali příbuzní jeho matky. V roce 2989 Třetího věku přechází Frodo do opatrovnictví Bilba Pytlíka. To bylo Frodovi pouze 21 let, hobiti docházejí dospělosti až v 33 letech. Frodo se tedy přestěhoval k Bilbovi do Dna pytle a žil s ním. Když bylo Bilbovi 111 let, přijel za ním jeho přítel Gandalf a ten si všiml podivného Bilbova Prstenu. Přesvědčil Bilba, aby Prsten nechal Frodovi a Bilbo odešel do Roklinky za elfy. Frodovi bylo odkázáno celé Dno Pytle. Gandalf nařídil Frodovi Prsten schovat a udržet ho v tajnosti. Poté Gandalf odjel a celých 17 let se neukázal. Až v roce 3018 Třetího věku se Gandalf vrátil a pověděl Frodovi celý příběh o Prstenu a Sauronovi. Gandalf tedy poslal Froda společně se Samvědem Křepelkou, Frodovým zahradníkem, do Hůrky. Tam na ně měl Gandalf čekat. Na své cestě potkali Frodo se Samem své přátele, Peregrina Brala (Pipina) a Smělmíra Brandoráda (Smíška). Ti se vydali s nimi na cestu o Hůrky. Gandalf na ně však zde nečekal a tak se společně s Hraničářem, kterému říkali Chodec vypravili do Roklinky.
Na Větrově byl Frodo probodnut Morgulským ostřím, který vlastnil král Nazgulů (Prstenových přízraků). Frodo byl poté dopraven do Roklinky, kde ho zachránil Elrond.
V Roklince se pak sešla Rada, aby se rozhodlo o osudu Prstenu. Bylo rozhodnuto, že Prsten musí být zničen v Hoře Osudu a Frodo se sám přihlásil jako ten, který ponese Prsten.
Od Bilba, se kterým se zde setkal dostal mithrilovou košilku a společně s 8 společníky se vydal na cestu. V Lothlórienu Frodo dostal od Gladriel elfí plášť a lahvičku se světlem Eärendila.
U Amon Henu se Boromir pokusí zmocnit Prstenu a Frodo je nucen utéct a pokračovat sám. Nakonec se k němu přidá jeho přítel Sam a pokračují do kopců Emyn Muil. Tady se k nim přidá tvor jménem Glum, který je má dovést do Mordoru.
Glum se však chce sám zmocnit Prstenu a dovede Froda, který poslal Sama domů do doupěte pavoučice Oduly. Ta ho bodne žihadlem, ale pak přijde Sam a Odulu zažene.
Nezažene už ale skřety, kteří odnesou Froda do věže Cirith Ungol. Sam se chopí příležitosti, když spolu začnou mlátit skuruti a skřeti a Froda osvobodí. Poté se dostanou do Hory Osudu, kde po boji Froda s Glumem je zničen Prsten a společně je zahuben i Glum.
Orlové Sama a Froda zachrání a z Roklinky se Frodo, Sam, Smíšek a Pipin vydávají zpět do Kraje. Ten je ale obsazen skřety, kteří jsou ale vyhnáni a hobiti opět ovládnou Kraj. Frodo se ale nikdy nevypořádá se vším,co zažil a chce opustit Kraj. Po dvou letech od zničení Prstenu se společně s Bilbem vydávají na loď do Valinoru, Země Neumírajících. Společně s nimi odjíždí i Gandalf, Elrond a Galadriel. To bylo 29. srpna 3021 Třetího Věku. Samovi odkáže svou knihu a ten po 61 letech od Frodova odjezdu přeplouvá moře po smrti své manželky Růži také.
Herec: Elijah Wood
Dabing: Jan Maxián

Žádné komentáře: