neděle 21. ledna 2007

Terry Pratchett


Terry Pratchett (*28.4.1948)
Terry Pratchett je anglickým autorem fantasy a sci-fi, známý především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha.
Životopis
Pratchett se narodil v Beaconsfieldu v anglickém hrabství Bucks. Prvním jeho vydaným dílem byla krátká povídka The Hades Business (Kšeft v Hádesu), uveřejněná v jeho školním časopise, když mu bylo 13 let. Poté byla tato povídka vydána v roce 1963 v časopise Science Fantasy, za což obdržel 14 liber. Druhé jeho dílo se jmenovalo Night Dweller (Noční tvor) a objevilo se v 156.čísle časopisu New Worlds v listopadu 1965. Po odchodu ze školy Pratchett pracoval v místních novinách a později v regionálních novinách v jihozápadní Anglii. V průběhu této práce byl vyslán udělat interview s ředitelem jednoho malého vydavatelství, kde právě vycházela nová kniha. Při rozhovoru se Pratchett zmínil, že napsal knihu The Carpet People (Kobercové). Ta byla vydána v roce 1971.
V roce 1980 se Pratchett stal tiskovým mluvčím elektrárenské společnosti. Tuto společnost opustil roku 1987, když začal vydělávat příležitostným psaním. To mu umožnilo zvýšit tempo a nyní bětšinou napíše 2 knihy ročně.
Od roku 1998 je držitelem řádu za zásluhy o Britské království za službu literatuře. Se sobě vlastní ironií to komentoval prohlášením ve smyslu „mám podezření, že 'službu literatuře' prokážu, když se zdržím dalších pokusů nějakou napsat“. V roce 1999 mu byl udělen čestný doktorát literatury na universitě ve Warwicku.
Jeho dcera Rhianna Pratchettová (*1976) je také autorkou fantasy a novinářkou.
Jako svoje záliby Pratchett uvádí „psaní, procházení, počítače, život“. Dobře je znám také díky své zvláštní zálibě v pokrývkách hlavy, což je vidět na zadních stranách obálek originálních vydání většiny jeho knih.

2 komentáře:

Kadrec řekl(a)...

Prachet je lama! Lepší je Raymond E. Feist!!!

DarthBob řekl(a)...

Ale teď je tu Pratchett, Feist může být příště.