pondělí 23. února 2009

Jízda mrtvých

Právě včera jsem dočetl knihu Jízda mrtvých ze série světa Warhammer. Tak nyní pár údajů a slov o ní.





Název: Jízda mrtvých
Autor: Dan Abnett
Série: Warhammer
Nakladatelství: Polaris
Překlad: Barbora Matoušková, Štěpán Hlavsa
Obálka: Adrian Smith
Rok vydání: 2005
Počet stran: 296


Obsah: Příběh vypráví o 2 císařských vojácích-Gerlachu Heilemanovi a Karlu Reineru Vollenovi. Oba slouží u Říšské armády, u juednotky hulánů. Jejich jednotka se dostává u bitvy a osudy obou se tady rozcházejí. Gerlach Heileman je zachráněn rotou kislevských jízdních kopiníků. Karl Reiner Vollen ale upadne do zajetí nájezdníků ze Severu. Ti v něm postupně objevují silného muže, který je v oblibě jejich boha Šara. Karl nejdříve odolává a stále si zachovává příslušnost k Říši.
Mezitím se Gerlach přidává k rostě Kislevanů a míří do Kislevských stepí. Zkouší přemluvit rotu aby s ním jela na jih pomoci Říši. Vůdce roty, Belednij, je ale neoblomný a přemluvit se nenechá. Gerlach si pak vyslouží přezdívku Vebla-což v kislevštině znamená otravné jehně. Gerlach se nakonec podvolí a cestuje dál s rotou.
Vracíme se ke Karlovi, ten je postupně pohlcován silami Chaosu a zapomíná čím kdysi byl. Z pouhého zajatce se stal jeden z nájezdníků. Proti kterým kdysi bojoval a málem přišel o život. Ale ani to mu nestačí. Chce být ještě výš a tak zabije svého velitele, zara Uldina, a obsadí jeho místo. Nyní se z něj stal zar Azytzeen. V čele vojska míří k řece Urskoj.
Tam se mají utkat s vojáky Říše a Kislevu. Mezi nimi je i Gerlach Heileman. Bitva začíná. Proti sobě stojí dva muži, kteří ještě nedávno byli bratry v boji. A osud tomu chce tak, že se přímo na bojišti utká Gerlach s Karlem-Azytzeenem. Karl, již zcela v područí Chaosu ale přece jen zaváhá, když uvidí povědomou tvář Gerlacha. A zaváhání mu bylo osudným, umírá mečem Gerlacha Heilemana. Ten poté poznává, koho vlastně zabil. Kislev a Říše zvítězila, Gerlach ale pochopí, že jeho kruh je u konce a tak odjíždí do stepí, aby ho u nikdy nikdo neviděl.

Hodnocení: 8/10
Tato kniha mě opravdu velice zaujala. Není to ten klasický typ, kdy máme nějakého superhrdinu, který všechny pobije a zachrání tak svou zemi. Toto je příběh, nad kterým stojí se zamyslet. Je zde popsáno mnoho utrpení, za které může válka. A čtenář jakoby se ocitl tam v bitvě a vidí, jak kolem něj padají mrtvá těla jeho druhů. Vývoj postav je velice zajímavý (a u Karla i velice ponurý). Z trochu nafoukaného Gerlacha je vážný člověk. A z Karla, mladíka, který jel do první bitvy se stane taková zrůda. Z přátel se stanou nepřátelé a ani o tom vlastně neví. Jediné co mě na této knize mrzí, je až příliš rychlý konec. Závěrečná bitva začíná asi 2 stránky před koncem a na to jak bylo před tím vše detailně popisováno mi připadá, že konec byl trochu zanedbán. A je to škoda, autor mohl ještě vše podrobněji vylíčit. I tak je to ale velice dobrá kniha a stojí za to si ji přečíst. Dávám 8 bodů z 10.

6 komentářů:

dteiml řekl(a)...

Koukám, že oba dva máme rádi PC hry. Nechtěl by si vyměnit odkazy? Oba dva budeme mít více návštěv a čtenářů. Pokud máš zájem, mrkni na Skilltime a napiš mi na dteiml@gmail.com.

ref.hippo řekl(a)...

Cus nechceš si navzájem trošku propagovat blogy? ja teda teprv začínám a potrebuju ho někde trochu ukázat x) http://eaaus.blogspot.com/

Anonymní řekl(a)...

No ten konec jsi zrovna prozrazovat nemusel:-)) europocitac.cz

Anonymní řekl(a)...

I want not agree on it. I regard as polite post. Specially the appellation attracted me to study the sound story.

Anonymní řekl(a)...

Genial post and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

Anonymní řekl(a)...

Opulently I assent to but I think the brief should have more info then it has.