pátek 13. července 2007

Arwen



Jméno: Arwen
Další jména: Undómiel (Večernice)
Rasa: půlelf, později si zvolila smrtelný život
Původ: Lindon
Datum narození: 241 Třetího věku
Datum úmrtí: 121 Čtvrtého věku
Matka: Celebrían
Otec: Elrond
Sourozenci: 2 (Elrohir a Elladan)




Prvně bych chtěl sdělit, že postava Arwen v knize a ve filmu je značně odlišná a tak je nutno rozdělit životopis Arwen na ten v knize a na ten ve filmu. Některé části jsou však stejné a tak v druhé části budou uvedeny jen odlišnosti od knihy. Celý tento životopis je tak jaksi smíchaný z knihy i z filmu.


Arwen byla nejmladší dcerou Elronda a Celebrían a měla dva sourozence, bratry a dvojčata Elladana a Elrohira. Po otci je Arwen vnučkou Eärendila a pravnučkou Tuora z Gondolinu. Arwen je též potomkem krále Turgona z Noldoru skrz její prababičku Idril. Po matce je zase vnučkou Paní Galadriel a tím pádem pravnučkou Finarfina. Přes oba své rodiče je přímá příbuzná Elfům z Domu Finwëho. A dále je Arwen příbuzná s Berenem a Lúthien, jejichž příběh se trochu podobal jejímu. Též je velmi vzdáleně příbuzná jejímu manželu Aragornovi.

Éomer z Rohanu řekl, že Arwen je ještě krásnější než Paní Galadriel, Gimli, syn Glóinův však tvrdil opak.

Arwen se s Aragornem potkala, když jemu bylo pouhých 20 let, když žil v Roklince pod opatrovnictvím Elronda. Jí v té době bylo už přes 2700 let a právě se vrátila z Lórienu, kde chvíli žila u své babičky Galadriel. Aragorn se do Arwen zamiloval na první pohled. Asi po třiceti letech od jejich prvního setkání mu Arwen konečně lásku oplatila.

V knize Pán Prstenů se Arwen objevila prvně v Roklince, když právě přišli hobiti, vedení Aragornem. Tak se s ním znovu setkala.

Další zmínka o Arwen je před vstupem na Stezky mrtvých, kdy Aragorn potkal skupinu Dúnadanů a Arweniny bratry. Ti přinesli Aragornovi prapor, dárek od Arwen, který měl Aragorna povzbudit před vstupem na obtížnou cestu. Tento prapor byl poté rozvinut při Bitvě na Pelennorských polích jako důkaz, že se vrací král.

Potom Arwen přijela do Minas Tirith na korunovaci Aragorna a ihned poté se oba vzali.

Nakonec se tedy Arwen stala Královnou spojeného království Arnoru a Gondoru, když se vdala za Aragorna, dědice trůnu. Jejich sňatkem se též spojila linie Půlelfů. Měli spolu syna Eldariona, který měl později převzít vládu. Po 120 letech jejich manželství Arwen zemřela krátce po Aragornově smrti žalem. Zemřela v Cerin Amroth v Lórienu, rok po smrti Aragornově. Bylo jí 2901 let.

Jak sami vidíte, Arwen se v knize opravdu téměř nevyskytuje.

Odlišnosti

Ve filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu se Arwen prvně objeví, když přijede na pomoc Frodovi, zasaženému Morgulským mečem (v knize na pomoc přijede elf Glorfindel). Vezme Froda na svého koně a ujíždějí před nazghuly k Bruinenskému brodu, kde Arwen přivolá vodu a ta nazghuly smete. Při jejich útěku Arwen též tasí meč Hadhafang, který se v knize neobjevuje.

Dále se Arwen objeví ve scéně, kdy je Aragorn zraněn a sní o Arwen (ta ho políbí). Dále potom když se pře se svým otcem o cestě do Valinoru a při cestě do Šedých přístavů, kdy Arwen soatří ve vizi svého syna Eldariona a rozhodne se tak vrátit do Roklinky, nechce opustit Aragorna.

A asi nejdůležitější roli sehraje když přemluví svého otce, aby nechal znovu skout meč Narsil, nyní jako Andúril, Plamen Západu. Také svému otci řekne, že je svázána s osudem Prstenu a že pokud nebude zničen, zemře. Ještě ji můžeme spatřit, jak dává Aragornovi dar aby stvrdila, že se vzdává nesmrtelnosti.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jen by mě zajímalo proč es nazývá Arwen půlelfkou?Ona je elfka i přesto že si zvolila smrtelný život.Na tom přece nic měnit nejde!Jediný zmíněný Půlelf ve středozemi je Elrond a potom se o tom možná zmiňují v sillmarilionu.Jen se ptám!jinak blog je dobrej!máš hodně informací
popřípadě mi na to něco napiš na mail§Pansysel@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Knížku jsem četla a chystám se i na Silmarillion...To mě naštvalo že si ve filmu dokonce nějaké scény vymysleli.. Pchchch

From: www.zakeraisevateraz.blog.cz

Anonymní řekl(a)...

Máš pěkný blog! A knihu jsem sice nečetla, nevím co to je Silmarillion ale přesto se mi tvůj článek líbí.
Kdyžtak pls mrkni na můj blog, zanech komentík atd.
http://altura-fantasy.blog.cz/