pátek 2. března 2007

Zlí tvorové Středozemě-1.část

V každém fantasy díle najdeme většinou tvory a rasy dobré, ale i zlé.
Dnes se pokusím napsat něco o těch zlých tvorech, kteří se vyskytují ve Středozemi,
nalézt je ale určitě můžete i v jiných knihách.
Nejdříve bych chtěl upozornit, že do této kategorie patří samozřejmě i skřeti, o kterých jsem už ale článek napsal, tudíž je zde nebudu jmenovat. Ještě bych chtěl říct, že článek je psán spíše podle knihy, než filmu, take můžou vznikat nesrovnalosti.


Skurut-hai
Roku 2475 Třetího věku vyšla z Mordoru nová odrůda skřetů. Měli černou kůži i krev, rysí oči, byli vysocí jako lidé a narozdíl od skřetů se nebáli světla. Skuruti měli větší sílu a výdrž a byli obávanější než skřeti. Většinou nosili černé brnění a zbroj, měli dlouhé meče a kopí a na štítu nosili Rudé oko Mordoru.
Tak jak se vytvoření obyčejných skřetů počítalo mezi největší zločiny Melkora, tak se vytvoření skurutů počítalo jako nejstrašnější čin Saurona. Skuruti se množili, rozcházeli se mezi obyčejné skřety a stávali se jejich velitely nebo si vytvářeli vlastní oddíly, jelikož byli hrdí na svou zdatnost a skřety pohrdali.
Když se skuruti vrhli na Gondor kopími a meči, hnali muže před sebou a dobyli Osgiliath, zapálili jej a zbořili kamenný most. Zpustošili tak největší gondorské město.
Během Války o Prsten byli skurut-hai mezi vojsky , jež vycházely z Morgulu a Mordoru, a pod znakem Bílé ruky jich spousty přišly ze Železného pasu do bitvy u Helmova žlebu. avšak na konci války, když padl Mordor, byli skuruti jako sláma v ohni. Po pádu Saurona bloudili s menšími skřety a jinou havětí bez pána, dávali se zabíjet a ukrývali se v hlubokých jeskyních, kde se navzájem požírali a umírali.



Poloskřeti
Mezi Vrchovci, kteří ve Třetím slunečním věku přispěchali k Sarumanově zástavě s Bílou rukou do Železného pasu, byli někteří, jejichž krev byla Sarumanovými kouzly smíšena s krví skřetů a skurut-hai. Byli to plecití muži s rysíma očima, zlí, a říkalo se jim poloskřeti. Mnozí patřili k Sarumanovým nejsilnějším služebníkům. Většina jich zahynula v Bitvě u Hlásky, buď před hradbami pevnosti, nebo v lese huornů. Někteří však ten osudný den přežili a následovali Sarumana do vyhnanství, i do hobitího Kraje, kde sloužili padlému čaroději do jeho posledního dechu.


Obři
Hvozd v Eriadoru severně od Velké východní cesty a západně od Roklinky se na konci Třetího věku nazýval Obroviště. Kdysi to bývala obydlená část Arnoru a byly tam zříceniny dúnadánských hradů, ale od válek s Černokněžným králem Angmaru se stal domovem obrů a zlobrů.


Zlobři
Zlobři prý byli vypěstováni proto, že Melkor chtěl mít stejně silné plemeno, jako byli enti. Zlobři byli dvakrát tak velcí a objemní jako nejurostlejší člověk a místo brnění měli šupiny. Tito tvorové byli z kamene. Nebyli tak silní jako enti, ale byli tvrdí jako skála. Avšak jejich temný původ měl jednu chybu, báli se světla, které je dokázalo zahubit. Kouzlo jejich stvoření bylo totiž provedeno ve tmě a když na ně dopadne světlo, kouzlo se jakoby zlomí a zkamení. Příkladem zlobrů může být z knihy Hobit,Berta, Vilda a Tom, které při výpravě k Ereboru Gandalf nechal proměnit v kámen.
Zlobři většinou neuměli mluvit, někteří se ale naučili základům Černé řeči skřetů.
Nejvíce jim chutnalo syrové maso. Zabíjeli pro potěšení a bez důvodu a střádali poklady svých obětí.
V Prvním věku často chodili do války a tvořili dokonce tělesnou stráž pána blarogů Gothmoga, a i když nebojovali chytře, bojovali divoce a neznali strach.
I po Válce hněvu zůstalo naživu mnoho zlobrů a poschovávali se hluboko v horách a skalách. Když povstal Sauron vzal k sobě staré služebníky Melkora a dal jim lstivou mysl, takže byli ještě nebezpečnější. Volně a beze strachu obcházeli temná místa.
Ve Třetím věku žilo stále mnoho zlých a tupých zlobrů. Byli ale členěni na různé druhy: kamenní, jeskynní, horští a sněžní zlobři.
Sauron však stále nebyl spokojen a tak ke konci Třetího věku vypěstoval nový druh-Olog hai, o kterých bude řeč v další části.


Olog-hai
Na konci Třetího věku vzal Sauron některé ze starodávných zlobrů a vylepšil je a vzniklo nové plemeno v Černé řeči známi jako olog-hai. Byli stejně velcí jako zlobrové, ale Sauron jim dal vychytralost a zbavil je strachu ze světla. Olog-hai byli v boji strašliví a hladověli po mase nepřátel. Měli šupiny a byli několikrát větší než lidé. Nosili černé štíty a byli ozbrojeni velkými kladivy, drápy a silnými tesáky.
Přestože byli tito tvorové silní, na konci Třetího věku byli úplně vyhubeni. Byli totiž oživeni a vedeni vůlí Saurona a tak když Temný pán padl, olog-hai ztratili rozum a cíl, potáceli se a bloudili. Nedokázali ani zvednout ruku k boji a tak byli pobiti nebo se poztráceli.Proto historie Čtvrtého věku o olog-hai nevyprávějí, neboť již navždy opustili svět.
(pokračování příště)

Žádné komentáře: