neděle 18. února 2007

Smělmír Brandorád


Jméno: Smělmír Brandorád
Další jména: Smíšek
Rasa: Hobit
Původ: Kraj, Rádovsko
Datum narození: 2982 Třetího věku
Datum úmrtí: 64 Čtvrtého věku, Gondor
Zbraň: meč
Matka: Esmeralda Bralová
Otec: Saramír Brandorád, pán Rádovska
Sourozenci: 0
Děti: ? (1)

Smíšek byl jeden z nejinteligentnějších hobitů v Kraji. Se svým nejlepším přítelem a bratrancem Pipinem také rádi chodili do hospody a zpívali. Někdy však třeba udělali i nějakou výtržnost, Smíšek byl jinak opravdu velice znalý a inteligentní.
V knize vedl Froda, Sama a Pipina zkratkou skrz Starý hvozd, kde se setkali s Tomem Bombadilem. V Roklince byl několikrát viděn, jak studuje mapu jejich cesty. Společně s Pipinem vyslechli tajnou schůzi Rady a přidali se ke Společenstvu.
U Amon Henu viděli Boromirovu smrt a byli zajati skuruty, kteří je vlekli do Železného pasu.
Skuruti byli pobyti Rohanskými jezdci a Smíšek s Pipinem utekli do Fangornského lesa, kde potkali Stromovouse. I přes Stromovousův zákaz pili Smíšek s Pipinem vodu z Fangornského potoka a po něm značně vyrostli a stali se nejvyššími hobity v historii (měřili 4,5 stopy).
Poté Stromovouse přemluvili, aby svolal Entí sněm, aby se rozhodlo co dál.
Společně s enty poté dobyli Železný pas a postarali se o Sarumanovu porážku.
Poté vyčkali příjezdu krále Théodena a společně odjeli do Rohanu. Když Pipin odjel s Gandalfem do Gondoru, Smíšek se zpřátelil s Théodenem a stal se jeho panošem. Společně s Éowyn tajně jeli do bitvy na Pellenorských polích. Tady se střetli s Černokněžným králem Angmaru. Smíšek zezadu nazghula bodl svým mečem, který jako jeden z mála zbraní nazghulovi ublížil.
Poranil si ale ruku a byl přenesen do Domů uzdravování, kde se s Aragornovou pomocí rychle zotavil. Smíšek dostal také uznání od nastávajícho krále Éomera, za jeho činy.
Když se hobiti společně vrátili do Kraje, byli uznáni, jak už jsem psal, nejvyššími hobity, co kdy žili. Smíšek se potom oženil s Estellou Bolger (nevím jak bych to přeložil). Stal se také pánem Rádovska, jako jeho otec. Roku 62 Čtvrtého věku přichází zpráva z Rohanu, že král Éomer si přeje před svou smrtí ještě naposled vidět Smíška s Pipinem. Smíškovi bylo tehdy 102 let. Úřad i majetek předali svým následovníkům a odjeli do Edorasu a víckrát je v Kraji nikdo nespatřil. V Edorasu Smíšek zůstal až do smrti krále Éomera s pak se s Pipinem vydali do Gondoru, kde dožili poslední roky života. Když zemřeli, byli uloženi v Rath Dínenu, mezi velikány Gondoru, po boku krále Elessara.
Herec: Dominic Monaghan

Žádné komentáře: