neděle 11. února 2007

Enti


Poprvé se tato rasa objevila v trilogii Pán Prstenů. Jsou popisování jako "stromoví lidé", protože připomínají strom. Kůži mají podobnou kůře dubu nebo buku, porostlé mechem. Mají ruce i nohy a mají sedm prstů. Vysocí bývají zhruba kolem pěti metrů, někdy i více. Nesjou nesmtelní, ale žijí velmi dlouho. Nejstaršími enty v Pánovi Prstenů jsou Stromovous, Listovlas a Korkož, kteí jsou staří devět slunečních i hvězdných věků. Existují samozřejmě i mladší enti, ovšem od doby ztráty entek se přestali množit.
Jelikož jsou dlouhověcí, mají také typické vlastnosti. Enti nikdy nikam nepospíchají, na vše mají dost času. Nejprve se všechno dlouze promyslí, než neco vykonají. Pohybují se pomalu, často spí a protahují slova.
Jako rasa se samostatně vyskytují jen v Pánovi Prstenů, všude jinde jsou autory popisováni prostě jako chodící, nepříliš inteligentní stromy.
Historie entů
Když Vala Aulë tajně stvořil trpaslíky a Ilúvatar elfy, byly stromy a rostliny bezbranné. Trpaslíci i elfové potřebovali dřevo na stavby a mnohdy při jeho těžení zbytečně plýtvali a působili stromům zbytečnou bolest. A tak Yavanna, bohyně lesů, stvořila enty. Ti měli mít dohled nad lesy a elfové s trpaslíky už si v lese nemohli dělat, co chtěli.
Později enti sehráli důležitou roli ve Válce o Prsten.Zničili Železný pas i se zbytkem jeho vojska. Po válce se znovu ukryli ve Fangornu, kde v lidu dožívali.
Ale všechno jednou končí, ať už dobře nebo špatně, a tak i příběh entů musel skončit. Nakonec všichni pomalu vymřeli. Říká se, že 4. věk Středozemě byl pro ně poslední.
Kultura entů
Enti nejprve neuměli mluvit, ale elfové je naučili řeči, která se jim zalíbila. Entům se to zalíbilo natolik, že si vytvořili vlastní jazyk. Jde o velice dlouhé a podrobné formulování myšlenek, které převádějí do řeči. Nikdo jiný, ani elfové, se jejich jazyku nenaučili, jelikož je příliš složitý.
Boj
Při boji,který však provozují velmi zřídka napoužívají žádné zbraně, pouze ruce a nohy, výjimečně nějaké balvany, které vrhají po nepříteli. Jsou velice silní a houževnatí, jen oheň a sekery jim můžou vážně ublížit. A jelikož byli vytvořeni k ochraně stromů, nic je nevyburcuje tk, jako zbytečné ničení stromů nebo celých lesů.

Žádné komentáře: