sobota 24. února 2007

Bilbo Pytlík


Jméno: Bilbo Pytlík
Další jména: Přítel elfů, Nálezce Prstenu
Rasa: Hobit
Původ: Kraj, Hobitín
Datum narození: 2890 Třetího věku
Datum úmrtí: Čtvrtý věk, Valinor
Zbraň: meč Žihadlo
Matka: Belladona Bralová
Otec: Bungo Pytlík
Sourozenci: 0
Děti: 0 (adoptování Froda)
Bilbo je hlavní postavou v knize Hobit, která předchází trilogii Pán Prstenů. V roce 2941 Třetího věku se Bilbo přidal k výpravě k Osamělé hoře. Společně ho navštívili Gandalf a 13 trpaslíků, vedených Thorinem Pavézou. Po dlouhém přemlouvání souhlasil a odešel s nimi. Trpaslíky zachránil hned z několika situací, kdy jim šlo o život. V průběhu jejich cesty se Bilbo ztratil v Mlžných horách, kde se dostal až do Glumovy jeskyně. Tady našel Jeden Prsten, který ztratil Glum. Poté Bilbo potkal i Gluma a uzavřeli dohodu. Pokud Bilbo vyhraje nad Glumem, Glum ho vyvede z hor. Pokud vyhraje Glum, může Bilba sežrat. V průběhu také vyzradil své jméno a kraj, odkud pochází, což mělo poté dohru v trilogii Pán Prstenů. Bilbo nakonec Gluma přelstil záludnou otázkou a ten ho nevědomky vyvedl z bludiště pod Mlžnými horami ven. Bilbo vlastnil Prsten po 60 let, netušil však, co vlastně ve skutešnosti Prsten je. Ten mu prodlužoval život a tak se Bilbo nakonec dožil na hobita hodně let. Vraťme se ale k Bilbově cestě. Bilbo pokračoval s trpaslíky dál, až se dostali do Temného hvozdu. Zde trpaslíky vysvobodil ze spárů pavouků a Lesních elfů a v sudech se po řece dostali až do města pod Osamělou horou. Drak, který v hoře sídlil byl zabit a Bilbo byl zraněn v Bitvě pěti armád. Nakonec se ale v pořádku vrátil do Kraje.
Roku 2989 Třetího věku si adoptoval Froda, který osiřel po nehodě svých rodičů.
V průběhu svého života Bilbo několikrát Prsten použil, například když se chtěl skrýt před svými příbuznými Pytlíky ze Sáčkova. Bilbo se stával na Prstenu čím dál tím víc závislý a měl jej pořád u sebe v kapse. V den jeho 111 narozenin se ale po Gandalfově výzvě Prstenu vzdal a nechal ho Frodovi, stejně jako celé Dno Pytle. Odešel z Kraje víckrát ho zde nikdo nespatřil.
Odcestoval společně s třemi trpasličími přáteli do Roklinky, kde se usadil a pokračoval ve své knize o putování k Osamělé hoře.
Po skončení celé trilogie Pán Prstenů se vydal společně s Frodem, Gandalfem, Elrondem a Galadriel do Šedých přístavů, kde roku 3021 nastoupil na loď do Valinoru, kde v poklidu dožil. Byl také prohlášen druhým nejstarším hobitem v celé Středozemi (starší byl pouze Sméagol-Glum).

Žádné komentáře: