středa 17. ledna 2007

Gothic

Rozhodl jsem se napsat něco o Gothicu, mé asi nejoblíbenější hře.

Gothic 1
Hra se odehrává v zemi Myrtana, ve které vládne král Rhobar II. Země byla bohatá a nepřátelé o ni měli samozřejmě zájem. Jenomže s těmi nebyli problémy, až na jednu výjimku, a tou byli Orci, mohutné bytosti s ohromnou silou.
Orci bitvu prohráli, to je však neodradilo a celou zemi tak zachvátila válka. Král Rhobar musel něco udělat. Jelikož potřeboval magickou rudu na výrobu mečů, všechny trestance poslal do dolů blízko města Khorinis. A aby vězňové neutíkali, chtěl kolem celého údolí vytvořit magickou bariéru s pomocí 12 mágů. Jenomže těm se to vymklo z rukou, Bariéra nabyla větších rozměrů než plánovali a uvěznila je uvnitř. A tak vytvořili Bariéru, která pouští dovnitř, nikoli však ven.
A trestancům stačila jen chvilka nepozornosti k tomu, aby se vzbouřili, napadli stráže a obsadili doly a tábory okolo. Když se to král dozvěděl, měl jediné řešení, vyjednávat. Trestanci museli dolovat magickou rudu a Rhobar jim za to posílal jídlo, vybavení, ženy a jiné věci.

Ale nyní přichází další trestanec. Je přiveden na místo, kde se shazuje do Bariéry. A právě když je mu předčítán rozsudek, přijde jeden z mágů Ohně se zajímavou nabídkou. Pokud doručítě dopis, který vám předá nejvyššímu mágovi Ohně, který je v Bariéře, dá vám co budete chtít. Vy (jako trestanec) souhlasíte a společně s dopisem jste "vhozeni" do Bariéry. Ani se zde nerozhlédnete a už dostanete pár přes hubu od jednoho chlapíka, jménem Bullit. Poté přijde jiná postava, jménem Diego a osvětlí vám situaci v Bariéře. Řekne vám, že jsou zde tři tábory:

1) Starý tábor
Ten je největší a nejstarší. Ovládá důležité doly a obchoduje s králem.
Je rozdělen na dva okruhy:
a) vnější (žijí zde kopáči, stínové a pár strážců, kteří zde obchází; důležité postavy: Diego, Sly, Whister, Dexter, Scatty a někteří další)
b) vnitřní (žijí zde stráže, mágové Ohně a Rudobaroni, v čele s Gomezem)

Pokud hrajete poprvé, je Starý tábor asi to nejlepší.

2) Nový tábor
V tomto táboře žijí 4 skupiny lidí:
a) rolníci (pracují na rýžových polích pro Rýžového lorda)
b) bandité (jejich vůdcem je Lares, žijí ve velké jeskyni a v podstatě nic nedělají)
c) žoldáci (jejich vůdcem je Lee, mají dozor nad táborem a starají se o Svobodný důl, kde se těží ruda, kterou shromažďují v jeskyni a chtějí s ní zničit Bariéru)
d) mágové Vody (hlavním mágem Vody je Saturas, mágové střeží Rudnou haldu)

V Novém táboře je také jediná hospoda v Gothicu 1.

3) Sektovni tábor
Rozkládá se na velké bažině. Žijí zde:
a) novicové (nejnižší vrstva)
b) templáři (střední vrstva, sřeží tábor)
c) Guru (nejvyšší vrstva, vůdcem je Y'Berion)

Celý tábor uctívá Spáče, ale jak později zjistíte, není to žádný bůh, ale zlý arcidémon.

Tak to by bylo prozatím vše, později možná přidám i celý děj Gothicu.

Mé hodnocení hry Gothic 1: 98%

3 komentáře:

Khardix řekl(a)...

Na prvni recenzi docela dobry :-)

fenek řekl(a)...

já bych to teda nenazval recenzi...ale jinak to je celkem dobry :) (jenom nesnasim starej tabor, uctivaci Space do toho!!)

Anonymní řekl(a)...

docela good ale ve svete gotkic ses zacatecnik